Συγγραφείς στο Σχολείο μας

 

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-18

Η Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΥΖΗΤΑ   ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΕΦΑΝΟ ΓΑΝΩΤΗ

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου είχαμε την χαρά να έχουμε κοντά μας τον κ. Στέφανο Γανωτή.

Έναν άνθρωπο πολυτάλαντο που εκτός από την εκπαίδευση ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων, την μουσική και τον παραδοσιακό χορό!

Στο σχολείο μας προσκλήθηκε με την ιδιότητα του συγγραφέα για να μας παρουσιάσει το καινούριο βιβλίο του που έχει τίτλο  «Συρία, το ημερολόγιο ενός αποχωρισμού», στα πλαίσια των δράσεων της βιβλιοθήκης μας για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και  σε συνεργασία με το πολιτιστικό πρόγραμμα «Ιστορική μνήμη –προφορική παράδοση – λογοτεχνική παραγωγή για την προσφυγιά και τη μετανάστευση του τόπου μας».

Στο βιβλίο  με τη μορφή ημερολογίου η μικρή Σουρούκ, ή Ροζμπίν στην διάλεκτο των Κούρδων, ή Ανατολή για μας, αφηγείται τις αναμνήσεις της από  την ευτυχισμένη της  ζωή  στην πατρίδα της, την όμορφη Συρία, πριν την αγγίξει ο πόλεμος, καθώς και τη δραματική της έξοδο από αυτή, μέσα σε μια βάρκα, που διασχίζοντας τα ταραγμένα νερά του Αιγαίου «την ξέβρασε», ολομόναχη, στο δικό μας  Καστελόριζο. Από τον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης που βρίσκεται, γράφει για μας το ημερολόγιό της…

Αποσπάσματα του βιβλίου διαβάστηκαν από μαθητές τους οποίους συνόδευε με τη λύρα του ο συγγραφέας!

Το βιβλίο μας εντυπωσίασε, καθώς μέσα από τις σελίδες του ξετυλίγονταν ο  πλούσιος πολιτισμός της Συρίας, με έντονα χαραγμένα πάνω του, τα χνάρια των ελληνιστικών χρόνων. Μας ταξίδεψε στα ιστορικά μνημεία της Συρίας, μας γνώρισε  τον γενναίο λαό των Κούρδων, μας συνέδεσε με τον ξεριζωμό των Ποντίων, αφού ο παππούς της Σουρούκ είναι απόγονός τους, μας συγκίνησε με την περιπέτεια της μικρής Σουρούκ και τέλος μας «έβγαλε» μαζί της στο Καστελόριζο, εκεί δίπλα στη θάλασσα να σκεφτόμαστε πόσο δραματικά μπορεί να αλλάξει η ζωή του ανθρώπου από τη μια μέρα στην άλλη…

Ιδιαίτερα όμως μας συγκίνησε  ο πηγαίος λόγος του κ. Γανωτή, ο οποίος μας μετέφερε τις εμπειρίες του από τη  στενή επαφή του με τους πρόσφυγες, αφού τον Οκτώβρη του 2016 βρέθηκε σαν συντονιστής εκπαίδευσης στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μαλακάσα.

Τον ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία του και του ευχόμαστε να συνεχίσει την ενασχόληση του με τη λογοτεχνία και σύντομα να μας παρουσιάσει το επόμενο βιβλίο του!!

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες

Μίχα Αναστασία , Φιλιππάτου Μαρία.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-17

Δράσεις βιβλιοθήκης!

«Στα μονοπάτια των παραμυθιών»

Συζήτηση για τους συμβολισμούς και την αξία των λαϊκών παραμυθιών

με καλεσμένη την συγγραφέα και αφηγήτρια παραμυθιών

Λίλη Λαμπρέλλη

«Τα παραμύθια και πάνω απ’ όλα τα μαγικά παραμύθια,

είναι απελευθερωτικά. Δεν έχουνε σκοπό να μας καθηλώσουν

σε μια παθητική στάση απέναντι στη ζωή.

Αντίθετα, έχουνε σκοπό να μας μετακινήσουν σ’ ένα ανώτερο επίπεδο ωριμότητας,

σ’ ένα ανώτερο επίπεδο συνείδησης.»

                                                                           Λίλη Λαμπρέλλη

Τη φετινή χρονιά 2016-17, το σχολείο μας είχε πάλι τη χαρά να φιλοξενήσει τη συγγραφέα και αφηγήτρια παραμυθιών Λίλη Λαμπρέλλη.

Στα πλαίσια της προώθησης της φιλαναγνωσίας οι μαθητές του Α1 , του Α4 και του Β1 μελέτησαν λαϊκά παραμύθια και συζήτησαν τα νοήματά τους στο μάθημα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τη κ. Λαμπρέλλη και συζήτησαν μαζί της για τους συμβολισμούς που κρύβονται στα παραμύθια και την αξία που έχουν αυτά ως αναμεταδότες εμπειρίας και σοφίας προς τους νεότερους.

Τα παιδιά απόλαυσαν την αφήγηση του «Καημού» από την κ. Λαμπρέλλη και τη γέμισαν ερωτήσεις! Το ίδιο και εμείς.

Την ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία της στο σχολείο μας και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά!

Όσο για εσάς, σας αφιερώνουμε ένα μικρό ποίημα του Γεώργιου Δροσίνη…

 Σαν το σιτάρι σπέρνεται στον κόσμο η αλήθεια
          κι απ’ τον καθάριο σπόρο της φυτρώνουν παραμύθια.
 

 Kαλότυχος όποιος μπορείτα στάχυα να θερίσει

   και το σιτάρι απ’ τ’ άχυρο καλά να ξεχωρίσει.

    Για τον μικρό τον κόπο του μεγάλο κέρδος μένει:

  Όλη η αλήθεια που θα βρει στα ψέματα κρυμμένη!

                                                         Γ.Δροσίνης

Οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης: Koυρούπης Παναγιώτης, Φιλιππάτου Μαρία

(απολαύστε τη διήγηση του παραμυθιού «O καημός» από τη Λίλη Λαμπρέλλη στο κανάλι μας στο youtube!)

 

       

 

    

 

Την  πρόσκληση στο σχολείο μας της  Άλκης  Ζέη! (Κανάλι Youtube)

   

 

Μια συγγραφέα που συνόδευσε στην ενηλικίωση τους πολλές γενιές Ελλήνων, με ένα έργο που απηχεί την ιστορία της χώρας μας και αγγίζει τις ευαισθησίες των εφήβων σε όλες τις εποχές.

Μια συγγραφέα πολυβραβευμένη , που το έργο της έχει μεταφραστεί σε άπειρες γλώσσες! Ενδεικτικά αναφέρουμε  ότι«Το καπλάνι της βιτρίνας» έχει μεταφραστεί σε αγγλικά, ρωσικά, εσθονικά, νορβηγικά, φινλανδικά, ιαπωνικά, δανέζικα, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά, ουγγρικά, καταλανικά, πορτογαλικά, αραβικά, ιταλικά, τουρκικά, αλβανικά, σλοβένικα, βουλγάρικα, κορεατικά και  βασκικά !!!

Είναι αλήθεια εντυπωσιακό ότι πάνω στα βιβλία της ,συναντηθήκαμε εμείς οι μεγαλύτεροι με τους μαθητές μας , σαν να είμαστε η ίδια γενιά, συγκινηθήκαμε και γελάσαμε μαζί, σαν να μη μας χωρίζουν τα χρόνια και οι εμπειρίες…

Τα  παιδιά διάβασαν πολλά βιβλία της και τα παρουσίασαν στην τάξη.

Η αλήθεια όμως είναι ότι πιο πολύ τους ενθουσίασε η παρουσία της κ. Ζέη στο σχολείο μας!

Ακατάβλητη, με χιούμορ και πνεύμα σπινθηροβόλο, μας μετέφερε εμπειρίες από τη ζωή της, απάντησε στις δεκάδες ερωτήσεις των παιδιών και υπέγραψε τα βιβλία τους.

Την ευχαριστούμε θερμά για την επίσκεψή της και της ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσει με την παρουσία της να φωτίζει τα ελληνικά γράμματα.

Η συνέχεια του χρόνου..!!

Οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης

Κουρούπης Παναγιώτης,  Φιλιππάτου  Μαρία

 

Σχολικό έτος 2015-2016

Η συγγραφέας  και αφηγήτρια παραμυθιών Λίλη  Λαμπρέλλη στο σχολείο μας!!!

 

«Τα παραμύθια μένουν αληθινά για πάντα στους αιώνες των αιώνων. Στην αρχή της δημιουργίας ήταν το παραμύθι…»  Κοσμάς Πολίτης

«Υπάρχει τίποτα αληθινότερο από την αλήθεια; Ναι, το παραμύθι. Αυτό δίνει νόημα αθάνατο στην εφήμερη αλήθεια».   Νίκος Καζαντζάκης, Αναφορά στον Γκρέκο

«Τα παραμύθια είναι για να κοιμούνται τα παιδιά και να ξυπνούν οι μεγάλοι....»  Χόρχε Μπουκάι

Αυτά διαβάσαμε και αποφασίσαμε φέτος να εντάξουμε στις δραστηριότητες της βιβλιοθήκης μας  τη μελέτη των λαϊκών παραμυθιών!

Απίστευτες οι ανακαλύψεις που κάναμε!!

Το ξέρετε ότι τα παραμύθια, στην αρχική τους μορφή, δεν είχαν καμία σχέση με τη μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα και σε καμία περίπτωση δεν απευθύνονταν σε παιδιά;

 Υπήρχαν παραμύθια για παιδιά, όμως ένας πολύ μεγάλος αριθμός παραμυθιών απευθυνόταν σε μεγάλους. Ο κόσμος των παραμυθιών αυτών ήταν σκοτεινός και βίαιος.

 Οι αδελφοί Γκριμ, στις συλλογές των παραμυθιών τους( γιατί ήταν συλλέκτες και όχι οι συγγραφείς των παραμυθιών) είχαν διασώσει αυτές τις βίαιες και σκοτεινές ιστορίες  και γι αυτό χρειάστηκε να βγάλουν επτά εκδόσεις προκειμένου η συλλογή τους να γίνει αποδεκτή!

Το ξέρετε ότι η διάσημη “Κοκκινοσκουφίτσα”έχει  τουλάχιστον 70 παραλλαγές  σε όλο τον πλανήτη, και ότι η προέλευση της ιστορίας χάνεται στο βάθος του χρόνου;

‘Οτι  η  Σταχτοπούτα θεωρείται ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα γιατί εδώ βρίσκουμε τις περισσότερες παραλλαγές;

 Στην αρχική καταγραφή έχουμε μια μάνα με τρεις κόρες που γνέθουν και πεινάνε. Αποφασίζουν λοιπόν ότι θα φάνε όποια της σπάσει πρώτης το νήμα. Πρώτη φορά, σπάζει της μάνας, αλλά τη συγχωρούν, δεύτερη φορά πάλι το νήμα της μάνας, τη συγχωρούν, τρίτη πάλι το νήμα της μάνας οπότε την τρώνε. Η Σταχτοπούτα είναι αυτή που δεν έφαγε, μόνο μάζεψε τα κοκαλάκια και πένθησε…

Αυτά και άλλα πολλά, ανακαλύψαμε από τη μελέτη παραμυθιών και των βιβλίων της Λίλης Λαμπρέλλη, που είναι συλλέκτρια και αφηγήτρια παραμυθιών.

Οι μαθητές ανακάλυψαν μέσα από τα παραμύθια τα κρυμμένα μηνύματα και την ελπίδα για βελτίωση της ζωής τους γιατί όπως λέει και η Λίλη Λαμπρέλλη,

…το παραμύθι,  περιέχει το όλο: την αλήθεια – μιαν αλήθεια οικουμενική και διαχρονική που δεν έχει να κάνει με κανενός τόπου και χρόνου χειροπιαστή πραγματικότητα, αλλά με την ίδια την ανθρώπινη ψυχή. Τα παραμύθια –και πάνω απ’ όλα τα μαγικά παραμύθια– είναι απελευθερωτικά.
Δεν έχουνε σκοπό να μας καθηλώσουν σε μια παθητική στάση απέναντι στη ζωή. Αντίθετα, έχουνε σκοπό να μας μετακινήσουν σ’ ένα ανώτερο επίπεδο ωριμότητας, σ’ ένα ανώτερο επίπεδο συνείδησης.
Μας λένε: «Άκου, αν ψηλαφίσεις την πλάτη σου, εκεί ψηλά στους ώμους, θα δεις πως έχεις χνάρια από φτερά. Άραγε πετούσες κάποτε ή ετοιμάζεσαι να πετάξεις και δεν το αποφάσισες ακόμα;».
Λέω παραμύθια γιατί θέλω να θυμάμαι πως έχω χνάρια από φτερά. Λέω παραμύθια για να θυμίζω σε όσους θέλουν ν’ ακούσουν πως έχουν χνάρια από φτερά.
Γιατί αυτό μας λέει το παραμύθι: «Πέτα… Πέτα, μη φοβάσαι, σου κρατάω το χέρι. Πέτα, μη μένεις εγκλωβισμένος σε μια θέση που μοιάζει φυλακή. Πέτα μαζί μου, κι όταν μπορέσεις ν’ ακούσεις τη σιωπή μου, έξοδος!»

ΌτανηΛίλη Λαμπρέλλη,επισκέφθηκε το σχολείο μας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να συζητήσουν μαζί της αλλά και να απολαύσουν την αφήγηση παραμυθιών από το στόμα της , τέχνη δύσκολη ,που όμως η Λίλη Λαμπρέλλη κατέχει άριστα!

Την ευχαριστούμε θερμά που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και πιο πολύ την ευχαριστούμε γιατί μας έδειξε ότιδεν πρέπει να καθηλωνόμαστε σε μια παθητική στάση απέναντι στη ζωή. Αντίθετα, πρέπει να  μετακινούμαστε σ’ ένα ανώτερο επίπεδο ωριμότητας, σ’ ένα ανώτερο επίπεδο συνείδησης….

Όμως οι μαθητές μας είχαν κέφι για διάβασμα (εξωσχολικό εννοείται…) και έτσι προχωρήσαμε  στην υλοποίηση ενός σχεδίου που καιρό τώρα επιθυμούσαμε…

Σχ. Έτος 2013-2014 

Η συγγραφέας  Λίτσα Ψαραύτη  στο Σχολείο μας!!!

Αγαπητοί φίλοι,

 Η βιβλιοθήκη  μας ,στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της για την προώθηση της φιλαναγνωσίας στους μαθητές μας , προσκάλεσε στο σχολείο μας τη  βραβευμένη συγγραφέα  Ψαραύτη Λίτσα.

H Λίτσα Ψαραύτη γεννήθηκε στη Σάμο. Mετά τις σπουδές της στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο σπούδασε αγγλικά και εργάσθηκε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Eκκλησιών και στην Aμερικανική Πρεσβεία στην Aθήνα.Άρχισε να γράφει το 1980 και το έργο της γρήγορα αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε με πολλά βραβεία:

·        Κρατικό Βραβείογια το βιβλίο της Το χαμόγελο της Εκάτης το 1996.

·        Κρατικό Βραβείογια το βιβλίο της Η σπηλιά της γοργόνας το 2008.

·        Έπαινος Ακαδημίας Αθηνώνγια το βιβλίο Το αυγό της έχιδνας.

·        Αναγραφή του βιβλίου Το διπλό ταξίδι στον τιμητικό πίνακα «Pier PaoloBergerio» του Πανεπιστημίου της Πάντοβα.

·        Αναγραφή του βιβλίου Τα δάκρυα της Περσεφόνης στον τιμητικό πίνακα της ΙΒΒΥ, της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα.

·        Ήταν υποψήφια για το Βραβείο Άντερσεν, το Νόμπελ λογοτεχνίας για παιδιά, το 2000.

·        Επίσης, ήταν υποψήφια για το διεθνές βραβείο «Άστριντ Λίντγκρεν» το 2007.

Τα βιβλία της κ. Ψαραύτη , μεταξύ άλλων,διαπραγματεύονται θέματα που αφορούν τους εφήβους όπως τα ναρκωτικά , το AIDS, το διαζύγιο και οι επιπτώσεις του στα παιδιά κ.α.

Όπως ήταν επόμενο λοιπόν ,οι μαθητές μας ,έχοντας διαβάσει βιβλία της, ανέπτυξαν  μαζί της μια μεγάλη και  γόνιμη συζήτηση, προβληματίστηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν  με άξονα τους ήρωες της, για  όλα αυτά τα ζητήματα της σύγχρονης ζωής ,που πάντα  η λογοτεχνία αγγίζει με ένα διαφορετικό και αποτελεσματικό τρόπο .

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Λίτσα Ψαραύτη   για την επίσκεψή της  και της ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο της!


 

 

Η συγγραφέας  Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου στο Σχολείο μας!!! 

Αγαπητοί φίλοι.

 Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της  δανειστικής μας βιβλιοθήκης  την Παρασκευή 1η Μαρτίου , η Β΄ τάξη του γυμνασίου μας, υποδέχτηκε την πολυβραβευμένη συγγραφέα  Λότη  Πέτροβιτς  Ανδρουτσοπούλου.

        

Οι μαθητές έχοντας διαβάσει  τα διηγήματά  της, την περίμεναν με ανυπομονησία και γεμάτοι ερωτήσεις!

Η κ. Πέτροβιτς  με χαρακτηριστική ζωντάνια και μεστό λόγο, συνομίλησε μαζί τους επί δύο ώρες, λύνοντας τις απορίες τους και μεταφέροντας τους εμπειρίες και  απόψεις για τη ζωή που τους εντυπωσίασαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις επόμενες μέρες οι μαθητές  συζητούσαν τις εντυπώσεις τους από την επαφή τους μαζί της, με κυρίαρχο στοιχείο την νεότητα του πνεύματός της και την αμεσότητα του λόγου της!

Γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να συναντούν οι μαθητές  ανθρώπους του πνεύματος, ανθρώπους που έχοντας εμβαθύνει στη ζωή και στην ανθρώπινη φύση, μπορούν να τους μεταφέρουν πολύτιμα διδάγματα.

Νιώθουμε όμως μια ευχάριστη έκπληξη βλέποντας πόσο το απολαμβάνουν και οι ίδιοι!

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου για την επίσκεψή της  και της ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο της!

 

 

 

We have 2 guests and no members online