Η ιστορία του Σχολείου μας

Το Σχολείο μας , 1ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού, ανήκει στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής

Το 1ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού ιδρύθηκε και λειτούργησε το 1976 στο χώρο των Φυλακών Ωρωπού. Από το σχολικό έτος 1988-1989 στεγάστηκε σε νέο ημιτελές κτήριο πλησίον των Φυλακών, στη Σκάλα Ωρωπού. Λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν στο χώρο που κτιζόταν, δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωσή του. 

        Το 1985 στη Σκάλα Ωρωπού, οι εργασίες ανέγερσης ενός νέου σχολείου οδήγησαν στον εντοπισμό αρχιτεκτονικών καταλοίπων και στο ξεκίνημα μιας σημαντικής αρχαιολογικής ανασκαφής που συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια.

Μέχρι τότε στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν υπήρχαν ενδείξεις για την ύπαρξη αρχαίων.

Στην αρχή, η ανασκαφή ήταν σωστική...
Δηλαδή επείγουσα και αναγκαστική για να διαπιστωθεί από τους αρχαιολόγους εάν η ανέγερση του νέου κτιρίου στο οικόπεδο αυτό μπορούσε να συνεχιστεί. Η ανακάλυψη πολλών αρχαίων οδήγησε στην εγκατάλειψη του αρχικού σχεδίου.

Λίγα χρόνια αργότερα έγινε συστηματική...
Για να ερευνηθεί σε βάθος και σε έκταση η σημασία της θέσης. Η ανασκαφική έρευνα, με διευρυμένη επιστημονική ομάδα, έδωσε σταδιακά εντυπωσιακά νέα στοιχεία για την καλύτερη κατανόηση των Πρώιμων Ιστορικών Χρόνων στην Ελλάδα (11ος - 7ος αιώνες π.Χ.). 

[Οι ανασκαφές διενεργήθηκαν  στην περιοχή, αρχικά το 1985 ,  από την Β' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων , και από το 1996  έως το 2004  από την Αρχαιολογική Εταιρεία, υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ  Αλεξάνδρου Μαζαράκη-Αινιάνο (http://extras.ha.uth.gr/oropos/)]

 

Έκτοτε στεγαζόταν, μέχρι τον Ιούνιο του 2017, σε δύο πτέρυγες, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν  αρχαιολογικά ευρήματα της Ομηρικής Γραίας.

    

     

     

 

Το Σχολείο μας μεταφέρθηκε το Σεπτέμβριο του 2017 και λειτουργεί σε νέο κτιριακό συγκρότημα, στην οδό Σταδίου 3-5, έναντι Γ.Ε.Λ. Ωρωπού.

 

 
 

ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ενισχυτική διδασκαλία

 

                  Εορτασμός 

        28ης Οκτωβρίου 1940

Επέτειος Πολυτεχνείου 2018

 

We have 11 guests and no members online