Η Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΕΦΑΝΟ ΓΑΝΩΤΗ

 κανάλι youtube 

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου είχαμε την χαρά να έχουμε κοντά μας τον κ. Στέφανο Γανωτή.

Έναν άνθρωπο πολυτάλαντο που εκτός από την εκπαίδευση ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων, την μουσική και τον παραδοσιακό χορό!

Στο σχολείο μας προσκλήθηκε με την ιδιότητα του συγγραφέα για να μας παρουσιάσει το καινούριο βιβλίο του που έχει τίτλο  «Συρία, το ημερολόγιο ενός αποχωρισμού», στα πλαίσια των δράσεων της βιβλιοθήκης μας για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και  σε συνεργασία με το πολιτιστικό πρόγραμμα «Ιστορική μνήμη –προφορική παράδοση – λογοτεχνική παραγωγή για την προσφυγιά και τη μετανάστευση του τόπου μας».

 

Στο βιβλίο  με τη μορφή ημερολογίου η μικρή Σουρούκ, ή Ροζμπίν στην διάλεκτο των Κούρδων, ή Ανατολή για μας, αφηγείται τις αναμνήσεις της από  την ευτυχισμένη της  ζωή  στην πατρίδα της, την όμορφη Συρία, πριν την αγγίξει ο πόλεμος, καθώς και τη δραματική της έξοδο από αυτή, μέσα σε μια βάρκα, που διασχίζοντας τα ταραγμένα νερά του Αιγαίου «την ξέβρασε», ολομόναχη, στο δικό μας  Καστελόριζο. Από τον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης που βρίσκεται, γράφει για μας το ημερολόγιό της…

Αποσπάσματα του βιβλίου διαβάστηκαν από μαθητές τους οποίους συνόδευε με τη λύρα του ο συγγραφέας!

Το βιβλίο μας εντυπωσίασε, καθώς μέσα από τις σελίδες του ξετυλίγονταν ο  πλούσιος πολιτισμός της Συρίας, με έντονα χαραγμένα πάνω του, τα χνάρια των ελληνιστικών χρόνων. Μας ταξίδεψε στα ιστορικά μνημεία της Συρίας, μας γνώρισε  τον γενναίο λαό των Κούρδων, μας συνέδεσε με τον ξεριζωμό των Ποντίων, αφού ο παππούς της Σουρούκ είναι απόγονός τους, μας συγκίνησε με την περιπέτεια της μικρής Σουρούκ και τέλος μας «έβγαλε» μαζί της στο Καστελόριζο, εκεί δίπλα στη θάλασσα να σκεφτόμαστε πόσο δραματικά μπορεί να αλλάξει η ζωή του ανθρώπου από τη μια μέρα στην άλλη…

Ιδιαίτερα όμως μας συγκίνησε  ο πηγαίος λόγος του κ. Γανωτή, ο οποίος μας μετέφερε τις εμπειρίες του από τη  στενή επαφή του με τους πρόσφυγες, αφού τον Οκτώβρη του 2016 βρέθηκε σαν συντονιστής εκπαίδευσης στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μαλακάσα.

Τον ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία του και του ευχόμαστε να συνεχίσει την ενασχόληση του με τη λογοτεχνία και σύντομα να μας παρουσιάσει το επόμενο βιβλίο του!!

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες

Μίχα Αναστασία , Φιλιππάτου Μαρία.

 

ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ενισχυτική διδασκαλία

 

                  Εορτασμός 

        28ης Οκτωβρίου 1940

Επέτειος Πολυτεχνείου 2018

 

We have 8 guests and no members online