«ΩΡΩΠΟΣ  750 π.Χ.»

Τι  μπορεί να είναι αυτά τα σχέδια ;

 Ποιος φορούσε αυτό το δαχτυλίδι;

Πόσο κοντά μας μπορεί να βρίσκεται αυτός ο τάφος ;

   Είναι ένα απλό αγγείο;

Υπάρχει πιθανότητα  να είναι το  «φέρετρο» ενός  βρέφους ;

Σε αυτά και σε πολλά άλλα έδωσε απαντήσεις το πολιτιστικό  πρόγραμμα του τμήματοςΑ3 «Ωρωπός  750 π.Χ.» Στο πρόγραμμα συμμετείχαν  δύο ομάδες μαθητών . Στην πρώτη ομάδα οι μαθητές : Λούπη Μαλαματένια, Μακρής Χάρης, Μπέζο Δημήτρης, Μπούφι Λουκία, Ντούρμα Ματίνα, Πατέρα Αργυρώ,  Παρίσης Περικλής,  Πετράκη Μαίρη   και στη δεύτερη ομάδα οι μαθητές: Ντούρμα Βασιλική, Παζόι Μαρίνα, Παπαδοπούλου Κατερίνα, Παπακωνσταντίνου Μανώλης, Ροκκάκης Δημήτρης,  Σίδερης Κων/νος.

Τα παιδιά της πρώτης ομάδας ασχολήθηκαν με την ιστορία του αρχαίου Ωρωπού  και  με τον αρχαιολογικό χώρο που απλώνεται δίπλα και κάτω από το σχολείο μας!!

Συνειδητοποίησαν ότι στον ακάλυπτο χώρο του σχολείου μας , βρίσκεται ένας ολόκληρος οικισμός των  Γεωμετρικών   και Αρχαϊκών χρόνων(8ος-6ος αι. π.Χ.) με οικίες , περιβόλους , εργαστήρια μεταλλοτεχνίας και εργαστήρια κεραμικής και ταφές.    Στις φωτογραφίες βλέπετε τα ίχνη των κτιρίων που υπάρχουν στον ακάλυπτο χώρο δίπλα μας και που τώρα είναι θαμμένα κάτω από το χώμα  αφού η ανασκαφή δεν είναι επισκέψιμη .

Ότι  κάτω από την αυλή του σχολείου μας ,αποκαλύφθηκε ένα τμήμα του δυτικού νεκροταφείου του αρχαίου Ωρωπού το οποίο ερευνήθηκε και εν συνεχεία καταχώστηκε για να προστατευτεί .Πάνω του οικοδομήθηκε  η αυλή μας!

Ότι ο αρχαίος Ωρωπός ονομαζόταν  Γραία και ότι σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν σύγχρονοι μελετητές, οι Γραίοι , δηλαδή οι  κάτοικοι του Ωρωπού, φαίνεται ότι ταξίδεψαν στην Ιταλία,  σε αναζήτηση μετάλλων και συμμετείχαν στην ίδρυση των πρώτων ελληνικών  αποικιών της Δύσης, όπως οι Πιθηκούσσες.Εικάζεται μάλιστα ότι οι Γραίοι ήρθαν πρώτοι σε επαφή με τους κατοίκους της Ιταλικής χερσονήσου γι αυτό το λόγο  και όλοι οι Έλληνες έγιναν γνωστοί στη Δύση ως Graii, Greci.

Έτσι λοιπόν το  όνομα με το οποίο είμαστε γνωστοί στην Ευρώπη , έχει τις ρίζες του στο μέρος που τώρα κατοικούμε!!!

Ότι ο Ωρωπός,στα αρχαία χρόνια  ήταν λιµάνι  πολύ σημαντικό για τους Aθηναίους, που είχαν κτήσεις στην  Eύβοια αλλά και για τους  Bοιωτούς και τους Ερετριείς.Έτσι από το 506 π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. ο Ωρωπός «αλλάζει» χέρια μεταξύ Αθηναίων Ερετριέων και Βοιωτών  15 φορές  !!!

Ότι ένας συνηθισμένος τρόπος ταφής  νεογέννητων ή μικρών παιδιών ήταν να τα τοποθετούν σε αγγείο και μετά να τα θάβουν. Η ταφή του βρέφους  στις περισσότερες περιπτώσεις γινόταν από κυκλική οπή, που είχε ανοιχτεί στο αγγείο με μαχαίρι ή τρυπάνι και η οποία καλυπτόταν με το ίδιο κομμάτι που είχε αποκοπεί.!!
Αυτά και άλλα πολλά ανακάλυψαν οι μαθητές μας  μελετώντας κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς  αποσπάσματα από τα εξής συγγράμματα: 
Ωρωπός και το ιερόν του Αμφιαράου  Β. Πετράκος

Μνημεία του δυτικού νεκροταφείου του  Ωρωπού  Μ. Πωλογιώργη

Αρχαιολογική Εταιρεία  , ανασκαφές Ωρωπού, αρχεία 2000- 2007

εταιρεία , Α. Μαζαράκης

Αρχιτεκτονική και κοινωνία κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους, Α. Μαζαράκης

Γεωμετρικός Ωρωπός: η τροχήλατη κεραμική και οι φάσεις της εγκατάστασης , Β. Βλάχου

«Αρχαιολογικές Αναζητήσεις: Ανασκαφές στην Ομηρική Γραία, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στη συνέχεια  παρουσίασαν την εργασία τους και φωτογραφικό υλικό σε όλα τα τμήματα της Α τάξης. Στην  παρουσίαση παρευρίσκονταν και η κ. Ζούβελου  Πένυ, αρχαιολόγος  της Β  Εφορίας κλασσικών αρχαιοτήτων Αττικής , υπεύθυνη της ανασκαφής στο χώρο του σχολείου και του μουσείου του Ωρωπού, η οποία απάντησε στις πολλές ερωτήσεις των μαθητών αλλά και των καθηγητών και για αυτή της τη συνδρομή την ευχαριστούμε  πολύ!!

      

 

     

      

Η δεύτερη ομάδα μαθητών μελέτησε έναν άλλο αξιόλογο χώρο της περιοχής μας,  το Αμφιάρειο!! Το  Aµφιάρειο  ήταν το σπουδαιότερο στην αρχαιότητα  ιερό του μυθικού ήρωα, µάντη και θεραπευτή A µ φ ι α ρ ά ο υ. Και ήταν κυρίως θεραπευτικό ιερό. Όσοι έπασχαν από κάποια αρρώστια   και ήθελαν να βρουν τη γιατρειά τους µε τη  βοήθεια  του  θεού,     ή  απλώς  ήθελαν  τη  συμβουλή  του     για  να  λύσουν  κάποιο  πρόβληµα  που  τους  απασχολούσε ,   πήγαιναν στο ιερό.  Ήταν όμως και  το εθνικό ιερό της πόλης του  ?ρωπού ,η  έδρα  της  ανώτατης  θρησκευτικής  αρχής  του µικρού κράτους.

Eπειδή  όµως ήταν και τόπος όπου συναθροιζόταν πολύς κόσµος, στο ιερό αυτό δηµοσίευαν οι ?ρώπιοι τις σηµαντικές τους αποφάσεις , τις συνθήκες, τις προκηρύξεις, τα ψηφίσµατα  µε τα οποία τιµούσαν κάποιον. Το Αμφιάρειο  ,ιδρύθηκε στο τέλος του 5ου αι. π.X. ενώ ο Ωρωπός βρισκόταν   στην αθηναϊκή κατοχή και λειτούργησε ως την  επικράτηση του χριστιανισµού, αρκετούς αιώνες δηλαδή. Όποιος έµπαινε στο Iερό  πλήρωνε δικαίωµα εισόδου και για απόδειξη έπαιρνε  πιθανόν ένα µολυβένιο εισιτήριο  που έχει µήκος 55 χιλιοστά, και πάνω του είχε τις ανάγλυφες µορφές του Aµφιαράου και  της Yγιείας και τις λέξεις IEPON AMΦIAPAOY  YΓIEIA. Kατόπιν, έπρεπε ο άρρωστος ή εκείνος που ήθελε χρησµό να καθαρθεί  θυσιάζοντας στον  βωμό του Aµφιάραου   ένα κριάρι. Πάνω στο νωπό δέρµα του κριαριού, κοιµόταν και μέσα στον ύπνο του δεχόταν, σε όνειρο, τη συµβουλή του θεού για το πρόβληµα που τον απασχολούσε ή ακόµα και θεραπευόταν. Mετά τη θεραπεία ή τον χρησµό έριχνε ο πιστός µέσα στην πηγή του Iερού χρυσά ή  ασηµένια νοµίσµατα, συνήθεια που την είχε επιβάλει βέβαια το ιερατείο. Επίσης οι πιστοί αφιέρωναν διάφορα πράγµατα στον θεό, ασήµαντα ή και πολύτιµα. Tις περισσότερες φορές ήταν αντικείµενα µικρής αξίας, που αγόραζαν από τα µαγαζιά της δεξιάς όχθης του Iερού: µικρά πήλινα αγαλµατάκια, µαρµάρινα  αγάλµατα  ,µαρµάρινα  ανάγλυφα µε παραστάσεις σχετικές µε τον Aµφιάραο , ή, συνηθέστερα, µικρογραφίες ανθρώπινων  µελών τα  τ ύ π ι α πολλές φορές από πολύτιµο  µέταλλο, όπως τα σηµερινά  τάµατα που βλέπουµε στις εκκλησίες.

Οι μαθητές αφού συγκέντρωσαν το απαραίτητο υλικό οργάνωσαν μια παρουσίαση του ιερού  στους υπόλοιπους μαθητές της Α τάξης , στηριγμένοι στο βιβλίο του  Βασίλειου Πετράκου  «O ?ρωπός και το ιερόν του Aµφιαράου» .

 Στην παρουσίαση παρευρέθηκε και ο κ. Κυριαζής Άρης , αρχαιολόγος  της Β  Εφορίας κλασσικών αρχαιοτήτων Αττικής , υπεύθυνος για τον χώρο του Αμφιαρείου , ο οποίος πραγματοποιεί και έργα συντήρησης στο χώρο του ιερού. Τα παιδιά είχαν τη χαρά να συνομιλήσουν μαζί του και στην παρουσίαση και στο Αμφιάρειο , λύνοντας έτσι πολλές απορίες τους και μαθαίνοντας λεπτομέρειες που δεν θα μπορούσαν να μάθουν αλλιώς.   Τον ευχαριστούμε  για την συμβολή του!! Στη  συνέχεια διοργανώθηκε εκδρομή στο Αμφιάρειο όπου η ομάδα των μαθητών ξενάγησε τους συμμαθητές της οι οποίοι με την βοήθεια ενός φυλλαδίου και ενός χάρτη ανακάλυψαν τον χώρο!!

          

Φιλοδοξούμε ότι με τη βοήθεια των αρχαιολόγων μας, του κ. Κυριαζή και της κ. Ζούβελου που παρά το φόρτο εργασίας τους αγκάλιασαν τις ομάδες μας,θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα και την επόμενη σχολική χρονιά!      

Oι υπευθυνοι καθηγητες :

κ. Φιλιππάτου Μαρία , κ. Ηλιάσκος Ευάγγελος         

 

 

 

 
 
 
 

We have 33 guests and no members online