_MG_6060 _MG_6061 _MG_6064 _MG_6067 _MG_6068 _MG_6069 _MG_6073 _MG_6074 _MG_6078 _MG_6080 _MG_6082 _MG_6089 _MG_6097 _MG_6100 _MG_6101 _MG_6103 _MG_6107 _MG_6110 _MG_6111 _MG_6112 _MG_6114 _MG_6115 _MG_6118 _MG_6120 _MG_6123 _MG_6124 _MG_6126 _MG_6129 _MG_6131 _MG_6134 _MG_6141 _MG_6143 _MG_6152 _MG_6154 _MG_6158

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

        Το 1ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού γιόρτασε φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Οι φιλόλογοι κ. Μίχα Αναστασία και κ. Τραυλού Γεωργία και η μουσικός κ. Κατσούλη Άννα σε συνεργασία με τον κ. Ηλιάδη Απόστολο, καθηγητή των καλλιτεχνικών, οργάνωσαν ένα πλούσιο εορταστικό αφιέρωμα, που περιλάμβανε τρία θεατρικά μονόπρακτα βασισμένα σε λογοτεχνικά κείμενα, τα οποία παρουσιάστηκαν ως εξής:

α. Το θεατρικό μονόπρακτο «Το κακό συναπάντημα» του Ιωάννη Κονδυλάκη.

β. Το θεατρικό δρώμενο «Οι Κλέφτες» εμπνευσμένο από τα κλέφτικα δημοτικά τραγούδια και

γ. Τη θεατρική διασκευή του αποσπάσματος «Μεσολογγίτισσες» από τη «Γυναίκα της Ζάκυνθος» του Διονυσίου Σολωμού.

            Η επίσημη παρουσίαση της εορτής πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, στις 7:00 το απόγευμα, στο χώρο του σχολείου. Την έναρξη της εορτής έκανε η χορωδία του σχολείου, η οποία έψαλλε το Απολυτίκιο του Ευαγγελισμού. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα θεατρικά, πλαισιωμένα από το ιστορικό χρονικό της επετείου. Τόσο η αφήγηση του χρονικού, όσο και η ανάγλυφη, θεατρική απόδοση εκ μέρους των μαθητών, αλλά και η μουσική επένδυση των μονόπρακτων- που τις περισσότερες φορές ήταν ζωντανή- έδωσαν κατά τα λεγόμενα των παρευρισκομένων, τα καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης την ατμόσφαιρα έντυσε χαρακτηριστικά η μουσική του Γ. Μαρκόπουλου, αλλά και το γνωστό τραγούδι σε ποίηση Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και μουσική Π. Καρρέρ «Εγέρασα μωρέ παιδιά», που αποδόθηκε από τους μαθητές.    

Ιδιαίτερο σημασιολογικό βάρος είχε ο επίλογος του χρονικού όπου πολύ εύστοχα συνδέθηκαν το χθες με το σήμερα: «… το 1821 είναι ο στίβος, όπου πλήθος Ελλήνων, επώνυμων και ανώνυμων, αποτολμά να ξεπεράσει τα όριά του και να μπει στο χώρο της Ιστορίας. Αυτός ο αγώνας αποτέλεσε τον πυρήνα της συσπείρωσης και ανάπτυξης του Ελληνισμού. Απέδειξε ότι η Ελλάδα παραμένει πιστός φύλακας της αρχαίας παράδοσης, του ανθρωπισμού, της νίκης των πνευματικών δυνάμεων. Έδειξε στον υπόλοιπο κόσμο ότι ελευθερία σημαίνει για τους Έλληνες δικαίωμα και ύψιστο χρέος.

Σήμερα οι Έλληνες, βιώνοντας μια ζοφερή πραγματικότητα στη δίνη της εσωτερικής αλλά και της παγκόσμιας κρίσης, αναζητούν στηρίγματα και οράματα που θα τους οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον, ιδίως για τη νέα γενιά. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η στροφή στο παρελθόν και η αναζήτηση εκείνων των στοιχείων της παράδοσης που μπορούν να δώσουν ελπίδα , αισιοδοξία και όραμα αποτελούν μία διέξοδο».

Τέλος, το αφιέρωμα ολοκλήρωσαν με τη σειρά τους δύο δημοτικοί παραδοσιακοί χοροί οι οποίοι, μαζί με τα δημοτικά τραγούδια «ως συνεκτικά στοιχεία ,στήριξαν γλωσσικά, συναισθηματικά, θρησκευτικά, ιστορικά και ανθρώπινα την ψυχή και την συνείδηση του σκλαβωμένου έθνους» , όπως τονίστηκε μέσα από την αφήγηση.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί γονείς, εκπαιδευτικοί και επίσημοι προσκεκλημένοι, που τίμησαν με την παρουσία τους τη βραδιά αυτή. Οι καθηγήτριες στο τέλος της παράστασης παρουσίασαν τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν και ευχαρίστησαν θερμά για την πολύτιμη στήριξη και προσφορά τους:  τον δήμαρχο Ωρωπού κ. Οικονομάκο Ιωάννη, τον αντιδήμαρχο Ωρωπού κ. Ηλιάσκο Ευάγγελο, τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βασιλάκο Παναγιώτη, την πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού του Δήμου κ. Κοντογιάννη Αλέκα και τον αντιπρόεδρο κ. Τόλια Προκόπιο, τους αιδεσιμολογιωτάτους ιερείς π. Αναστάσιο Τραϊφόρο και π. Νικόλαο Ζερβογιάννη, την χοροδιδάσκαλο παραδοσιακών συγκροτημάτων της ενορίας Αγίου Αθανασίου Μαρκοπούλου κ. Σούτσου Μαρία, τον κ. Δριβάκο Γεώργιο, επιχειρηματία εκτυπώσεων, το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Σκάλας Ωρωπού.

Τη γιορτή έκλεισε ο χαιρετισμός του Διευθυντή του Γυμνασίου κ. Χαράλαμπου Τσιριγώτη.

    

 
 
   
  
 
 

We have 27 guests and no members online