ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΥΣ 2017-18 ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ Γ΄ ΤΑΞΗΣ

«Κάθε φορά που ανοίγεις δρόμο στη ζωή». Μουσική παράσταση των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Σκάλας Ωρωπού, αφιερωμένη στο λαϊκό τραγούδι και τις ρίζες του.

κανάλι Youtube Μέρος Α΄, Μέρος Β΄ 

Opt001 Opt02 Opt021 Opt022 Opt023 Opt024 Opt025 Opt026 Opt03 Opt04 Opt06 Opt07 Opt08 Opt09 Opt17 Opt18

Η σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε για το 1ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού με την καθιερωμένη πια τελετή λήξης του. Σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση, γονείς, καθηγητές, προσκεκλημένοι και φίλοι αποχαιρέτησαν τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και χάρηκαν όσα με κόπο και μεράκι οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους προετοίμαζαν όλο το χρόνο.

Ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Σιαμπλής Σπυρίδων άνοιξε την εκδήλωση δίνοντας το στίγμα: το Σχολείο μας φέτος είχε την τύχη να φιλοξενεί μια ομάδα εξαιρετικά ταλαντούχων μαθητών, που ασφαλώς αφήνουν πίσω τους, και ιδιαίτερα στις ψυχές των δασκάλων τους, δυσαναπλήρωτο κενό. Μένει όμως και η ελπίδα ότι πάνω στις ικανότητες και την ποιότητά τους θα στηθεί το μέλλον, ιδιαίτερα της τοπικής κοινωνίας που τόσο το έχει ανάγκη. Στη συνέχεια ο Διευθυντής αναφέρθηκε και στον τρόπο που η ιδέα για την φετινή εκδήλωση γεννήθηκε, αναφερόμενος στην ιδιαίτερη σχέση που έχει ο πολιτισμός του κάθε τόπου με την ποιότητα ζωής των κατοίκων του. Γιατί, ο πολιτισμός κάθε λαού  σχετίζεται ευθέως και ανάλογα με το ποιος είναι και το πού κατευθύνεται.

Έτσι η μουσική παράσταση «Κάθε φορά που ανοίγεις δρόμο στη ζωή», βασισμένη στους στίχους του Νίκου Γκάτσου από το τραγούδι «Το δίχτυ», σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, αποτελεί για τους μαθητές, με τους οποίους φέτος χωρίζουν για λίγο οι δρόμοι μας, την τελευταία συμβουλή και την πρώτη από τις ευχές των δασκάλων μας. «Εσείς, που ανοίγετε δρόμο πια, στη ζωή, προσέξτε, το σκοτάδι που πυκνώνει πάνω σας. Το νου σας, στον ιστό που υφαίνεται γύρω σας. Τολμήστε, και διαλέξτε οι ίδιοι τη ζωή σας. Γιατί η μουσική που διαλέγουμε να ακούμε, είναι η ζωή που επιλέγουμε να ζούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιαμπλής.

Στην παράστασή τους, λοιπόν, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου ετοίμασαν για όλους μας μια κλεφτή ματιά σε μνήμες μουσικές και αρώματα από το παρελθόν. Θέμα τους ήταν το ταξίδι της λαϊκής μουσικής, από τα σοκάκια της Πόλης και της Σμύρνης, στις πικρές στράτες της προσφυγιάς μετά την Καταστροφή του ’22. Ύστερα, το συναπάντημα, της μουσικής των προσφύγων με τη δημοτική και λαϊκή μουσική της Παλιάς Ελλάδας: η Σύρα, ο Περαίας, η Αθήνα, τα Τρίκαλα. Η γέννηση του νέου είδους, του αστικού λαϊκού, του «ρεμπέτικου» τραγουδιού. Ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Παπαϊωάννου, ο Μπαγιαντέρας, ο Καλδάρας, ο Ζαμπέτας, τόσοι και τόσοι. Μετά, το πάντρεμα: Ο Χατζιδάκις κι ο Θεοδωράκης, τοποθετούν τη λαϊκή φόρμα, ισότιμη, δίπλα στην κλασσική μουσική, δίπλα στη μεγάλη ποίηση. Το μπουζούκι φέρνει τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Ρίτσο, στα λαϊκά σπίτια. Τέλος, η μετάβαση στο παρόν, καθώς το λαϊκό τραγούδι αναγεννάται, σαν τον φοίνικα, από τις στάχτες του, με τον Λοΐζο, τον Ξαρχάκο, και μπολιάζει το σημερινό έντεχνο τραγούδι. 

Op1 Op2 Op3 Op4

Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με κέφι στις δυσκολίες του εγχειρήματος και καταχειροκροτήθηκαν από το πολυπληθέστατο κοινό, σε μια πραγματικά ειδυλλιακή ατμόσφαιρα, στην όμορφη αυλή του σχολείου. Την μουσική διεύθυνση ανέλαβε ο μουσικός κ. Δημήτρης Βασιλάκος, τα χορευτικά δρώμενα οι κυρίες Αναστασία Μίχα και Μαρία Φιλιππάτου, το συντονισμό της βραδιάς η κ. Δήμητρα Πανοπούλου και τα θεατρικά κείμενα έγραψε ο κ. Παναγιώτης Κουρούπης. Υπέροχα για άλλη μια χρονιά τα σκηνικά του κ. Απόστολου Ηλιάδη, που ανέλαβε την αναπαράσταση επί σκηνής μιας παλιάς αθηναϊκής αυλής.

Κατά την τελετή αποφοίτησης, στα παιδιά απευθύνθηκε με συγκίνηση εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ο κ. Αναστάσιος Πολίτης. Ο Σύλλογος αποχαιρέτησε τους μαθητές με αναμνηστικό δώρο ενώ πάπυρο με ευχές των δασκάλων τους έλαβαν οι απολυόμενοι μαθητές από τον Διευθυντή του σχολείου.

Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, φορείς του Δήμου, καθώς και Διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί των μονάδων της περιοχής. 

ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ενισχυτική διδασκαλία

 

                  Εορτασμός 

        28ης Οκτωβρίου 1940

Επέτειος Πολυτεχνείου 2018

 

We have 10 guests and no members online