ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

        Αποτέλεσμα εικόνας για etwinning

          Αποφοίτηση 2016

             Αποφοίτηση 2015

            Αποφοίτηση 2014

             Aποφοίτηση 2013

Λήξη σχολ. έτους 2010-2011

 

2η ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΥΣ 2012-2013

Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Τσικοπούλου Σταματούλα

Σχολική Σύμβουλος Μαθηματικών

Ανατολικής Αττικής

       Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013, στο 1ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού, η Έκθεση εργασιών των μαθητών στο μάθημα των Μαθηματικών.

2amath 2bmath 2cmath 2dmath 2emath 2fmath 2gmath 2hmath 2imath 2kmath 2mmath math2 math2a math2b math2c mathw
      

Tίτλος της έκθεσης :

Στάλες Μαθηματικών στο νου, πλημμύρα ωραίου στην ψυχή!

     Στα εγκαίνια παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Σκάλας Ωρωπού, ο Αντιδήμαρχος, η Σύμβουλος των Μαθηματικών, ο Διευθυντής του Γυμνασίου, καθηγητές και πολλοί γονείς μαθητών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων  Α1, Α2, Α3, Α4, Γ1 και Γ2 με την καθοδήγηση και την επίβλεψη της καθηγήτριας τους των Μαθηματικών κ. Μαραγκού Γεωργίας δούλεψαν από την αρχή της σχολικής χρονιάς και κατασκεύασαν τα έργα τους με απλά και «ευτελή» υλικά όπως ξύλο, δέρμα, plexiglass, χαρτόνι, πλαστικό, χάντρες, πούλιες, κ.ά. Έργα όμως που μπόρεσαν να δώσουν στα Μαθηματικά μια διαφορετική και ενδιαφέρουσα διάσταση, συνδέοντας τα, με πολλούς τομείς των επιστημών και των τεχνών. Ο επισκέπτης της έκθεσης εντυπωσιάζεται όχι μόνο από το πλούτο των εκθεμάτων αλλά και από την υψηλή αισθητική των έργων. Οι μαθητές αφού πρώτα μελέτησαν το θέμα τους και έγραψαν τα σχετικά κείμενα στη συνέχεια σχεδίασαν και κατασκεύασαν με πολύ κέφι και μεράκι τα εκθέματα, βάζοντας το προσωπικό τους γούστο.

    Τα εκθέματα της έκθεσης αναφέρονταν : στη γεωμετρική ερμηνεία της επιμεριστικής ιδιότητας του πολλαπλασιασμού  ως προς την πρόσθεση και την αφαίρεση, τα  μαγικά τετράγωνα, την αντιμεταθετική  ιδιότητα της  πρόσθεσης  και  του πολλαπλασιασμού,  το κόσκινο του Ερατοσθένη, τους τρίγωνους  και τετράγωνους αριθμούς,  τα κλάσματα,  τις δυνάμεις των φυσικών αριθμών,  τους άβακες, τα αριθμητικά σύμβολα από την αρχαιότητα,  τα  αρθρωτά σχήματα (κυρτά - μη κυρτά), τον κύκλο και  τον κυκλικό δίσκο,  τα είδη των γωνιών,  τη γεωμετρική  ερμηνεία της ταυτότητας (α+β)= α2+2αβ+β2,  το τρίγωνο του Pascal,  τα πλατωνικά στερεά, τα  αρχιμήδεια στερεά,  τη σχέση  όγκων κυλίνδρου και κώνου που έχουν ίδια βάση και ίδιο ύψος, τη σχέση όγκων πρίσματος και πυραμίδας που έχουν βάσεις  ίσα τρίγωνα και ίσα ύψη,  τη «μαθηματική τέχνη» του Escher  και το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

    Οι μαθητές στα εγκαίνια παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους  οι ίδιοι τα έργα τους, με πολύ σοβαρότητα και υπευθυνότητα σαν μικροί ερευνητές και επιστήμονες. Σκοπός της έκθεσης όπως ανέφερε η κ. Μαραγκού «είναι ν’ αγαπήσουν τα παιδιά τα Μαθηματικά, αφού τα Μαθηματικά είναι ΠΑΝΤΟΥ !!!».

  

    Διεγείροντας τη φαντασία και το ενδιαφέρον των μα­θητών, οι βασικές έννοιες των μαθηματικών μπορούν να «ζωντανεύσουν» και έτσι να γίνουν ευκολότερα αντιληπτές. Γιατί από αντικείμενα ψυχρής θεωρητικής ανάπτυξης μπο­ρούν να γίνουν κίνητρα για συζήτηση και συμμετοχή σε δημιουργικές δραστηριότητες.

    Θερμά  συγχαρητήρια στην κ Μαραγκού και τους μαθητές της αλλά και στον Διευθυντή του Σχολείου και όσους καθηγητές και γονείς βοήθησαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης. Μακάρι να βρει πολλούς μιμητές.

      ΚΑΝΑΛΙ YOUTUBE 

          Ενημέρωση γονέων

Αποτέλεσμα εικόνας για ενημερωση γονεων

Η Ε.Μ.Ε. ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ "ΕΥΚΛΕΙΔΗ"

  «Το κακό συναπάντημα»

     

    του Ιωάννη Κονδυλάκη

"Ωρωπός 750 π. Χ." 

  Το δράμα των προσφύγων 

       χθές και σήμερα

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου"

της Άλκης Ζέη